Jak prawidłowo podciąć łodygi świeżych kwiatów
- Ostrze noża lub nożyczek powinno być ostre i czyste.
- Najlepiej podcinać łodygi pod kątem 45° tak, aby powierzchnia chłonna była jak największa. Dzięki temu kwiaty lepiej pobierają wodę oraz potrzebne substancje odżywcze (jeżeli stosujemy odżywkę do kwiatów). Ponadto taki kąt ułatwia wbijanie łodyg w gąbkę i tworzy w niej węższe wgłębienia, co zmniejsza ryzyko rozpadnięcia się gąbki przy dużej ilości materiału roślinnego.


Jak nie przycinać łodyg:
- Nie ciąć łodygi na prosto. Jeśli umieścimy ją w gąbce, kompozycja będzie dużo mniej stabilna. Gąbka nie będzie w stanie utrzymać kwiatów, a w najgorszym przypadku może pęc.
- Nie podcinać łodygi pod kątem większym niż 45°. Bardzo długie cięcie nie sprawi, że kwiaty będą pobierać więcej wody. Sprawi to jednak, że będą bardziej podatne na bakterie. Nie pozostawiać urwanej krawędzi łodygi. Jeśli łodyga nie jest całkowicie przecięta w przekroju, część rośliny nie będzie nawodniona.